Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του είδους του σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη, δυτικά του Κάστρου και ανάμεσα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και τις οδούς Γερμανού, Σωτηριάδου και Παντοκράτορος. Ανεγέρθηκε, με πρόσοψη προς τα νότια, στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Δυστυχώς, ο κύκλος του έκλεισε αρκετά νωρίς καθώς εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Αποτελεί μια φλέβα ζωής στην καρδιά της παλιάς Πάτρας • μια γέφυρα που ενώνει το μακρινό παρελθόν με το σήμερα.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο πληροί σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις της πολιτικής των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων. Σύμφωνα με αυτές, εντάσσεται στον τύπο ανοιχτού θεάτρου, προς συγκερασμό του ελληνικού κεκλιμένου κοίλου με τη ρωμαϊκή έντονα διακοσμημένη σκηνή. Έτσι, διαμορφώνεται σε ημικυκλική κάτοψη με κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή και παρασκήνια. Διαθέτει στεγασμένα περάσματα προσανατολισμένα προς την ορχήστρα και αποχετευτικό σύστημα, το οποίο διατηρεί τη λειτουργικότητά του μέχρι και σήμερα.
Η ορχήστρα είναι ημικυκλική με διάμετρο 8,90 μέτρα. Η σκηνή και το προσκήνιο φαίνεται ότι καλύπτονταν από ξύλινο δάπεδο. Όσον αφορά στο κοίλο, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της αρχικής του μορφής. Εξαιτίας πολλαπλών παρελθοντικών καταρρεύσεων η σημερινή εμφάνιση τού άνω μέρους του με την ορθομαρμάρωση είναι εξ’ ολοκλήρου αποτέλεσμα αναστηλώσεων. Διαβαθμίζεται σε 23 σειρές καθισμάτων που αντιστοιχούν σε χωρητικότητα περίπου 2.600 θεατών. Είναι διαρθρωμένο σε 4 κερκίδες χωριζόμενες από 3 κλίμακες (5 και 4 αντίστοιχα πάνω από το ανώτατο διάζωμα) επενδυμένες με μάρμαρο. Οι διαστάσεις του κτίσματος επιτρέπουν την υπόθεση ενός πλήρως στεγασμένου ωδείου, αν και από τις ανασκαφές δεν προκύπτει τέτοιο συμπέρασμα. Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι παρά τη σημερινή απογυμνωμένη εικόνα του, το Ρωμαϊκό Ωδείο ήταν ένα πλούσια διακοσμημένο εσωτερικά θέατρο. Αυτό ήταν απόρροια της λατρείας των Ρωμαίων για την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια σε όλες τις εκφάνσεις τους.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο αποτελεί για την Πάτρα ένα κειμήλιο ορόσημο, με σεβασμό στο ελληνικό παρελθόν και όσα πρεσβεύει το θέατρο. Η ύπαρξή του υπενθυμίζει την παλαιότερη αίγλη της πόλης και δίνει σάρκα και οστά στην πολιτιστική της ζωή. Μετά την ανακατασκευή του χρησιμοποιείται επί σειρά ετών για ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμη, αποτελεί την έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών φιλοξενώντας κάθε καλοκαίρι δεκάδες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
Είναι επισκέψιμο και διαθέσιμο για το κοινό 8:00 π.μ. – 2:30 μ.μ. εκτός Δευτέρας με ελεύθερη είσοδο.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Παλαιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου και, Πάτρα 262 25

GPS:

38.24333499999999, 21.7382666

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Ιστός:

-

Αφήστε μια κριτική

Price
Location
Staff
Services
Food
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed